Kako ukloniti gel lak sa noktiju?
Kako ukloniti gel lak sa noktiju?

Pripadnice lepšeg pola čeznu za lepim i negovanim noktima. Obzirom da priroda nije prema svima bila podjednako darežljiva, nemamo sve duge nokatne ploče i lepo oblikovane nokte. Nekim ženama su nokti krti i lako pucaju, te bi dugi nokti ostali samo san, da ne postoje nadogradnja i gel lak koji jača vaše prirodne nokte.

Ako ste nekada radile gel lak sigurno vam se desilo da poželite da ga skinete pre odlaska u salon na profesionalni manikir. Možda ste se pokajali zbog odabira boje ili ne ide uz odevnu kombinaciju koju pripremate za neki neočekivani važan događaj.

Možda ranije niste imali razloga da se zapitate kako ukloniti gel lak sa noktiju, ali ako trenutno niste u mogućnosti da odete u salon lepote i umesto toga planirate da sami uklonite gel lak sa noktiju, važno je da naučite kako to pravilno da uradite. 

Upozorenje – Nasilno skidanje i čupanje gel manikira nije dobra ideja. Golim okom bi se moglo činiti da je sve u redu, ali kada otkinete gel lak sa nokta zapravo skidate osetljive slojeve nokatne ploče (tvrdi deo nokta koji izrasta), a to potencijalno može uzrokovati trajno oštećenje .

Da ne biste uništili vaše nokte, otkrivamo vam bezbedan i jednostavan način kako ukloniti gel lak za nokte kod kuće. Naravno, naglašavamo da je najbolja opcija, kad god ste u mogućnosti, da posetite salon u kojem će vam profesionalci skinuti gel lak sa noktiju. Ali ako trenutno ne možete ili ne želite da odete do salona, postoji nekoliko koraka koje je lako pratiti kako biste postigli slične rezultate kod kuće.

Korak 1: Zaštitite zanoktice.

Aceton – koji vam je potreban za uklanjanje gel laka sa noktiju – može naneti štetu koži oko vaših noktiju, pa morate zaštititi vaše zanoktice. Pre nego što namočite nokte acetonom, zaštitite okolna područja uljem za zanoktice.

Kako ukloniti gel lak sa noktiju – jednostavno, u svega par koraka! (freepik.com)

Nema potrebe da kupujete specijalno ulje za zanoktice, osim ako ne želite da ga uvedete kao deo svakodnevne rutine nege noktiju. Isproban i brz kućni lek je vazelin. Vazelin će stvoriti barijeru koja će smanjiti potencijalna oštećenja koja izaziva aceton. Ako nemate vazelin kod kuće možete koristiti bilo kakvu okluzivnu, masnu kremu, koja će zaštititi vaše zanoktice.

Korak 2: Isturpijajte gornji sloj grubom turpijom za nokte.

Završni premaz na gel laku je čvrst, gotovo nepropusan sloj koji zatvara boju na mestu – zato gel manikir može da traje nedeljama umesto danima. Grebanje površine grubom turpijom za nokte pomoći će acetonu da prodre dalje bez problema. Prilikom turpijanja gel laka, primenite lagani i paralelni pritisak. To će vam pomoći da izbegnete grebanje ploče nokta ispod.

Korak 3: Natopite nokte acetonom pomoću pamučnih kuglica i aluminijumske folije.

Aceton je jači i efikasniji od skidača laka za nokte bez acetona, što ga čini upravo onim što vam je potrebno za uklanjanje gel laka za nokte. Obilno natopite kuglice vate acetonom, a zatim ih držite na noktima tako što ćete svaki prst omotati aluminijumskom folijom. Na ovaj način ćete zarobiti toplotu, kako bi se gel brže razgradio. Formule gel lakova se razlikuju po jačini, pa vreme čekanja može biti između 10 i 20 minuta. Ako niste sigurni da li se gel lak otopio jednostavno razmotajte foliju, proverite stanje, a zatim po potrebi nanesite nove kuglice vate natopljene acetonom.

Pre nego pristupite uklanjanju gel laka, dobro zaštitite zanoktice (freepik.com)

Ponekad je najbolje da radite jednu ruku po jednu kod kuće. Počnite sa dominantnom rukom kako biste uklonili najteži deo posla. Dakle, ako ste levoruki, počnite da natapate nokte na levoj ruci, a onda će vam desna ruka biti mnogo jednostavnija za izvođenje. To je mala promena, ali čini veliku razliku.

Korak 4: Lagano ostružite slojeve laka i po potrebi ponovo namočite acetonom

Kada acetonu date vremena da učini svoju magiju, uzmite turpiju (ili drveni štapić za zanoktice) i nastavite da nežno stružete slojeve kako biste bezbedno uklonili gel lak sa nokta. Ako ste natapali nokte dovoljno dugo, prvih nekoliko slojeva će se lako ljuštiti.

Ako naiđete na otpornije slojeve, moraćete da ih olabavite još jednim natapanjem acetonom. Ponavljajte metodu namakanja i struganja dok ne uklonite svu boju, uključujući i osnovni premaz.

Korak 5: Operite i navlažite.

Nakon što završite sa namakanjem u acetonu, pobrinite se da temeljno operete ruke i površinu noktiju. Ovaj tretman bi mogao isušiti okolnu kožu, tako da predlažemo da ponovo nanesete ulje za zanoktice, koje će nahraniti delikatnu kožu vaših zanoktica. Nakon ovakvog tretmana dobra je ideja da koristite hidratantnu hranljivu kremu za ruke i nokte, koja će obnoviti izgubljenu vlagu u ovim područjima. Aceton može biti izuzetno agresivan, stoga pojačajte rutinu nege ruku i noktiju u narednih nekoliko dana, za najbolje rezultate.