11.06.2018.

by Stevan Vuković

Šta je SEO – osnove SEO optimizacije

Ovaj blog sam zamislio kao ideju da SEO optimizaciju približim najobičnijim ljudima, učinim je zabavnijom i dostupnijom. Naime, u ovu priču sam ušao kao content writer dobijajući sve informacije, koje sam sam mogao da istražim, od stručnog tima za koji pišem blogove. SEO je mnogo dublja priča od one koju sam zamišljao pre nego što sam se upustio u ovu zabavnu avanturu. Predan istraživački rad, pronalaženje odgovarajućih ključnih reči, praćenje saobraćaja, linkovanje, smišljanje strategija za poboljšanje i unapređenje samog saobraćaja, samo su od nekih faktora koji čitav postupak formiranja web stranica čine zanimljivim. Shvatajući SEO kao igru i takmičenje sa konkurencijom, shvatio sam da marketing igra veliku ulogu u čitavom ovom sistemu. Kao i državni sistem koji je loš ako jedan od njegovih činilaca ne funkcioniše dobro, tako je i SEO optimizacija dobro odrađena samo ako svi njeni delovi čine jednu smislenu celinu. Ovde ste da bih vas sproveo kroz svaki taj deo, prebližio vam ga što je jednostavnije i pristupačnije moguće. Krenućemo od samog početka, od samo definicije i pojašnjenja. Spremite se jer vas očekuje luda vožnja!

Šta je SEO optimizacija?

Neki stručnjaci bi rekli da je SEO marketinška disciplina koja je fokusirana na poboljšanje vidljivosti u organskim (neplaćenim) pretraživačima kao što su Google, Yahoo!, Bing

Internet pretraživači

Drugi bi je videli kao skup tehničkih i kreativnih elemenata udruženih da poboljšaju rangiranje, dotok saobraćaja, vidljivost u okviru samih pretraživača. Običnim rečima, SEO optimizacija u sebi sadrži englesku skraćenicu Search Engine Optimization, iliti optimizacija sajta za pretraživače. Ova optimizacija uključuje mnoge stavke koje će poboljšati vidljivost i funckionisanje vašeg sajta i koje generalno možemo podeliti u tri grupe :

1. On page 
optimizacija – to je svaka stavka koju ćete morati da proverite, unapredite, poboljšate prilikom same izrade vašeg sajta, a i kasnije, kada je sajt odrađen, ako dođe do nekih nepredvidivih problema, kao što je naglo opadanja saobraćaja na mesečnom nivou.
2. Off page optimizacija – ona se dešava prirodno u slučaju da neko određeni sadržaj sa vašeg sajta šeruje po forumima i društvenim mrežama, a vi neplanirano dobijete linkove usmerene ka sadržaju vašeg sajta. Sa druge strane, ova optimizacija se vrši planski i zahteva brojne marketinške strategije.
3. analiza konkurencije – ovde bismo uključili svaki statistički podatak o posetama, broju linkova, domenima, jačini ključne reči kroz sam proces upoređivanja sa konkurentskim sajtovima. Ovo je onaj istraživački deo rada o kome sam vam pričao u uvodu. Upravo ovde se probuđuje takmičarski duh koji se u nama razvija od detinjstva, želja za borbom da vaš sajt bude vidljiv, da pobedi konkurenciju i da zadrži dobar plasman kao i da održi to mesto na kom se nalazi.

Funkcionisanje pretraživača i vidljivost vašeg sajta

Može se reći da Google, kao i svi ostali pretraživači delom funkcionišu kao ljudski mozak. Kada ljudski mozak dobija svakodnevne informacije, on pravi sintezu ili selekciju i deli informacije po važnosti.  Kada učite i vršite podelu sadržaja koji treba da naučite, obično delite sadržaj prema važnosti, tako radi i gugl. On rangira svaki sajt prema važnosti u okviru svog pretraživaća analizirajući određene podatke, i u većini slučajeva, kada ukucate u pretraživaču ono što vas zanima, najbitnije informacije su najbolje pozicionirane, a one manje važne padaju u senku.
Upravo iz ovih razloga je bitan sadržaj vašeg sajta. On mora biti vidljiv korisnicima. Uvek morate misliti na korisnike pretraživača dok formirate sadržaj na vašem sajtu jer su oni najmerodavniji u ocenjivanju. Gugl vrši procenu na osnovu njihovih poseta, linkovanja, deljenja sadržaja itd. Najvažniji sadržaj  na strani mora biti deo teksta u HTML-u, i to je jedini način da reči i rečenice budu vidljive posetiocima sajta.
U ovom kreiranju sadržaja, morate biti dobri poznavaoci ciljne grupe kojoj je sadržaj namenjen. Razvijanje empatije kod korisnika vašeg web sajta je još jedan od faktora za odličnu SEO optimizaciju.

#1 On page optimizacija

on page optimizacija

Naravno, jasno je da je On page otimizacija vezana za sve ono što se radi na samom sajtu. Ovde ćemo analizirati neke postupke uz pomoć kojih ćete poboljšati pozicioniranje vašeg sajta.

 1.  Sadržaj
 2. Naslov sajta
 3. Struktura URL adrese
 4. Ključne reči
 5. Alt atributi
 6. REL=”nofollow” – no follow linkovi
 7. Meta naslov i meta opis

#2 Off page optimizacija

off page optimizacija

Off page optimizacija je svakako proces pripreme samog sajta usredsredjujući se na spoljašnje faktore. Postoje različite marketinške strategije u okviru ovog dela SEO -a  i analiziraćemo svaku od njih.

 1. Marketing i promovisanje
 2. Društvene mreže – pravo rešenje ili ne?
 3. Promovisanje sadržaja na forumima
 4. Linkovi
 5. Gde se ciljna grupa druži?
 6. Oglasi
 7. Citiranje, pojavljivanje i NAP
 8. Promocija biznisa na lokalu

#3 Analiza konkurencije

analiza konkurencije

Statistiku o podacima sa vašeg sajta morate redovno proveravati i ažurirati kako biste poboljšali pozicioniranje. Naravno, ovo znači i da treba statističke podatke sa vašeg sajta da upoređujete sa sajtovima sličnog tipa koji se bore za određene ključne reči. Analiza konkurencije podrazumeva i proces pre samog kreiranja sajta, sakupljanje podataka sa konkurentskih sajtova može biti od krucijalne važnosti prilikom izrade vašeg.

 1. Šta se sve podrazumeva pod konkurencijom?
 2. Kako se analizira SEO konkurencija?
 3. Analiza sajtova
 4. Analiza ključnih reči
 5. Backlink analiza
 6. Oglašavanje
© 2018 | Copyright - DIGITAL CIRCLE