11.2 C
Novi Sad
ponedeljak, april 22, 2024

Kako započeti vlastitu proizvodnju stočne hrane?

Proizvodnja stočne hrane je za poljoprivredna gazdinstva posao koji ne zahteva velika ulaganja, a može da donese veliku dobit. Potražnja za stočnom hranom je konstantna, a kupci su i privatna i pravna lica. Privatna lica kupuju vreće stočne hrane koje teže od 10 do 50 kg, neophodne za uzgoj i prehranu stoke, naročito u zimskim mesecima. Pravna lica, kao što su farme krava ili svinja, svoju potrošnju mere u tonama.

Ljudi su od najstarijih vremena pokušavali da prezerviraju ostatke voća, povrća i žitarica, te da ih sačuvaju od kvarenja u što dužem vremenskom periodu. Sušenje je bio način da se proizvedena hrana sačuva. Isprva se sušenje vršilo na suncu ili na vatri, a zatim i u sušarama, a pomenuti proces je ostao aktuelan i danas. Sušenjem zrna se omogućava njegovo konzervisanje i upotreba u doba kada prirodno ne prispeva, bez da se gubi na kvalitetu. Osušeni finalni proizvod se uz pomoć mašina za pakovanje u vreće pakuje u poliuretanske i natron vreće, što je znatno povoljnije od pakovanja svežih proizvoda.

Na ovaj način dobijena stočna hrana može da se čuva godinama, bez ikakvih gubitaka na masi ili kvalitetu. Kako bi bili sigurni da će proizvodnja stočne hrane biti uspešna, kupcima morate ponuditi kvalitetnu robu. Kvalitetna stočna hrana će uticati na stopu rasta stoke, a količina utrošene hrane i dobijanje na kilaži stoke mora da bude srazmerno.

Naravno, ako ste novi na tržištu, morate kupcima ponuditi i nešto nižu cenu od konkurencije, ali bez gubitaka na kvalitetu proizvoda.

Koji je sastav stočne hrane?

Glavni sastojak granulisane stočne hrane je zrno. Kako biste hranu obogatili vlaknima, koja su korisna za životinje, možete da dodate biljno brašno i sušenu travu, poput deteline ili običnog sena, koji su jeftine sirovine. Biljno brašno i trava će doprineti kvalitetu finalnog proizvoda, a smanjiće troškove glavnih komponenti za proizvodnju stočne hrane. Na ovaj način proizvođač može da formira veleprodajne cene koje su prihvatljive kupcima, dok istovremeno ostvaruje profit.

Vlakna su bitan sastojak hrane za stoku, a zavisno od vrste stoke varira i potrebna količina vlakana:

  • 30-35% za ishranu zečeva.
  • 20-25% za ishranu krava.
  • 15-20% za ishranu svinja.
  • 10-15% za ishranu pilića.

Većina stočne hrane na tržištu sadrži žitarice koje su bogate belančevinama, mastima i ugljenim hidratima, dok ostalih hranljivih elemenata nema dovoljno. Dodavanje biljnog brašna će osigurati pravilan rast i razvoj stoke, njeno zdravlje i kvalitet mesa, a stoka će dobro prihvatiti novu hranu.

Vlakna apsorbuju tečnost i u dodiru sa vodom povećavaju svoju zapreminu. Životinjama omogućavaju dobru probavu, podstiču apetit i ubrzavaju rast.

Tehnička oprema neophodna za proizvodnju stočne hrane

Kako biste otpočeli sopstvenu proizvodnju stočne hrane pored sirovina biće vam potrebna i odgovarajuća oprema za njihovu preradu i pakovanje. Oprema ne zahteva velika ulaganja, a potrebni elementi su sledeći:

  • Mlin za pelete
  • Drobilica zrna
  • Presa za ceđenje ulja
  • Sušara
  • Mašina za usitnjavanje sena
  • Mašina za pakovanje u vreće

Za opremanje proizvodne linije potrebno je oko 2000 evra. Proizvodni pogon stočne hrane funkcioniše na sledeći način – Nakon košenja livadske trave ili deteline istu je neophodno osušiti, kako se ne bi ubuđala i postala neupotrebljiva. Nakon sušenja, mašinom za usitnjavanje seno se usitnjava u biljno brašno. Žitarice (kukuruz, ječam, raž, ovas) se drobe u drobilicama zrna. Semenke suncokreta se cede u presi, odakle izlaze dva proizvoda – ulje i čvrsti ostatak. Svi sastojci se potom stavljaju u granulator, odakle se dobija finalni proizvod. Doziranje sastojaka vrši se u skladu sa potrebama životinja za čiju se prehranu proizvodi stočna hrana.

Finalni proizvod se pakuje uz pomoć mašina za pakovanje u vreće. Pakerica može da bude portabl ili statična. Prenosiva mašina za pakovanje u vreće je praktična i jednostavna za upotrebu. Ova pakerica je lako prenosiva i nije velike težine, stoga radnik na licu mesta može zatvoriti vreće sa stočnom hranom. Pakerica zatvara poliuretanske vreće, papirne vreće i vreće od jute, a za ušivanje koristi poseban industrijski konac koji osigurava bezbedno skladištenje i transport vreća sa stočnom hranom.

Prenosna mašina za pakovanje u vreće može u mnogome olakšati proizvodnju stočne hrane i smanjiti troškove pakovanja, jer se ceo proces završava na poljoprivrednom gazdinstvu proizvođača.

Mirić servis u ponudi pakerica ima i statične pakerice. Statična mašina za pakovanje u vreće se koristi uglavnom u većim proizvodnim pogonima. Ova mašina se fiksira iznad transportne trake, a radnici prinose džak mašini, koji ona automatizovano zatvara. Mirić servis, koji vrši prodaju i servisiranje mašina za pakovanje u vreće, navodi da su i portabl i statična mašina za pakovanje u džakove odlična investicija. Ove mašine su inovacija u domaćim poljoprivrednim gazdinstvima, ali u mnogome olakšava i pojeftinjuje proizvodnju. 

Da li je ulaganje u proizvodnju stočne hrane dobra investicija?

Bez sumnje – da. Kao i svaki posao, proizvodnja stočne hrane zahteva početni kapital i ulaganja. Sredstva za otpočinjanje poslova možete pribaviti i preko subvencija i bespovratnih kredita za registrovana poljoprivredna gazdinstva, uz malo truda i organizacije.

Proizvodnja stočne hrane može biti izuzetno profitabilna ako se dobro pripremite i organizujete. Poljoprivredna industrija beleži stalni rast proizvodnje, a sve je veći broj poljoprivrednih gazdinstava koja se bave uzgojem stoke. Za ishranu stoke konstantno je neophodna velika količina izbalansirane stočne hrane bogate nutritivnim elementima. Za kvalitetnom stočnom hranom postoji stalna potražnja, zato je proizvodnja stočne hrane jedan od najuspešnijih i najunosnijih modela poslovanja.

Najnovije
- Reklama -spot_img
Možda bi Vas interesovalo