20 C
Novi Sad
petak, 12 avgusta, 2022

Upis u srednje škole: Sve što budući srednjoškolci treba da znaju

Nakon završene osnovne škole učenike očekuje ozbiljan korak koji će u mnogome uticati na njihovu budućnost – upis u srednju školu. Oko izbora srednje škole su uzbuđeni i zabrinuti podjednako i učenici i njihovi roditelji. Svi žele da naprave dobar odabir, da upišu perspektivnu školu u kojoj će dobiti sva potrebna saznanja, koja će im olakšati naredne etape školovanja ili pronalazak radnog mesta.

Upis u srednju školu u Beogradu i ostalim velikim gradovima u Srbiji, gde je veliki izbor srednjih škola, može pred učenike staviti pravu nedoumicu. Za koju se školu odlučiti? Privatnu ili državnu? Gimnaziju ili stručnu? Nakon koje škole je moguće dalje studiranje?

Uloga roditelja je presudna u ovoj situaciji. Roditelji treba da razumeju veliki zadatak pred kojim se dete nalazi. Deca su često povodljiva i ne žele da se rastanu od drugara iz osnovne škole, te stoga upisuju srednju školu u koju ide većina društva, iako možda nemaju afiniteta prema istoj. Roditelji treba da saslušaju, posavetuju i informišu dete. Sve srednje škole imaju informatore u kojima je pojašnjen nastavni plan, program i mogućnosti.

Ono što roditelji nikako ne treba da čine jeste nametanje vlastitog mišljenja i želja. Neostvarene ambicije se ne ostvaruju preko dece, već su put za obostranu frustraciju.

Pratite razvoj vašeg deteta, podržite ga i predložite mu srednju školu koja će biti „odskočna daska“ za njegove životne ciljeve i ambicije.

Mala matura

Upis u srednju školu u Beogradu vrši se nakon polaganja male mature. Mala matura predstavlja završni ispit koji se sastoji od više testova – testa iz srpskog jezika, matematike, kao i kombinovanog teksta iz fizike, hemije, biologije, geografije i istorije. Pomenuti testovi obuhvataju gradivo koje su učenici savladavali od petog do osmog razreda osnovne škole.

Đaci se za testove pripremaju sami, obnavljajući gradivo. Polaganje male mature je stresno za mnoge učenike, jer od rezultata testa zavisi upis u željenu srednju školu. Ako vaše dete ima poteškoća u savladavanju gradiva iz određenog predmeta, nije loša ideja da angažujete nekoga ko će mu pomoći (privatni časovi) ili da to učinite vi.

Sistem bodovanja testa male mature se razlikovao svih prethodnih godina, a na poslednjim testovima je maksimalan broj osvojenih poena mogao biti 40. Boduje se i uspeh postignut na kraju šestog, sedmog i osmog razreda osnovne škole, a moguće je osvojiti po 20 poena po svakoj školskoj godini (ukupno 60). Za uspehe na takmičenjima učenici mogu biti nagrađeni sa dodatnih 20 poena.

Ukupan zbir poena sa male mature, poena za završene razrede i takmičenja presudan je koju će srednju školu učenik moći da upiše.

Lista želja za upis u srednju školu

Nakon polaganja male mature učenici sastavljaju listu želja – spisak srednjih škola koje bi voleli da pohađaju. Na prvom mestu spiska nalazi se prioritet, škola koju bi najviše voleli da upišu, dok su u nastavku spiska ostale škole, ukoliko u prvu ne budu primljeni. Spisak može da broji do 20 srednjih škola. Upis u srednje škole u Beogradu podrazumeva da svaka srednja škola istakne broj potrebnih bodova za upis. Učenik će biti primljen u školu sa svoje liste želja, za koju ima zadovoljavajući broj poena.

Koje srednje škole učenici mogu da upišu?

Upis u srednje škole u Beogradu učenicima daje širok izbor koji će zadovoljiti interesovanja i želje svakog od njih. Srednje škole ugrubo možemo podeliti na gimnazije, umetničke i srednje strukovne škole.

Gimnazije, bilo privatne bilo državne, su oduvek važile za elitne škole koje su upisivali najbolji učenici. Gimnazije mogu biti prirodnog, društvenog ili opšteg smera, a sve su popularnije i sportske gimnazije. Koju će gimnaziju učeniku upisati zavisi od afiniteta prema društvenim odnosno prirodnim naukama. Gimnazije opšteg smera pružaju široko opšte obrazovanje u svim segmentima, dok prirodne akcenat stavljaju na prirodne predmete, a društvene na društvene nauke.

Gimnazije su odličan odabir za učenike koji žele da studiraju nakon završene srednje škole. Nakon završene gimnazije učenici imaju široko obrazovanje, ali nemaju nikakvo profesionalno usmerenje, te su zbog toga studije obavezne.

Umetničke srednje škole su idealne za učenike koji su talentovani u slikarstvu, vajarstvu, dizajnu ili muzici, dok su srednje stručne škole praktične i učenici mogu početi da rade odmah po njihovom završetku. Srednje stručne škole mogu biti u trajanju od tri ili četiri godine, a nakon njih je moguć i nastavak školovanja na visokim strukovnim školama ili fakultetima.

Dokumenta potrebna za upis u srednje škole

Nakon što je učenik primljen u željenu srednju školu potrebno je da dostavi dokumenta za upis. Dokumenta potrebna za upis u srednju školu su sledeća:

  • Izvod iz matične knjige rođenih
  • Svedočanstvo o završenoj osnovnoj školi
  • Svedočanstva iz šestog, sedmog i osmog razreda osnovne škole
  • Uverenje o položenoj maloj maturi
  • Obrazac za upis u srednju školu
  • Ako je učenik učestvovao u takmičenjima i ima osvojene nagrade, prilaže diplome o postignutim uspesima
  • Za određene obrazovne profile potrebno je doneti i lekarsko uverenje.

Čestitamo, dragi đaci. Upisali ste se u srednju školu. Želimo vam bezbrižno leto i odmor na kojem ćete se napuniti energijom, kako biste puni elana kročili u nove životne pobede i izazove.

Najnovije
- Reklama -spot_img
Možda bi Vas interesovalo